Pahvisten pelikoteloiden korjaus

Tarvittavat työkalut:
Leivinpaperia tai foliota
Tasapintainen paino
Vettä

Käytän esimerkkinä SNES-pelin koteloa mutta saman toimenpiteen voi tehdä myös muille pahvisille koteloille. Vääntyneisiin, taittuneisiin jne. koteloihin on mahdollista saada "ryhdikkyys" ja terävät taitokset takaisin tätä menetelmää käyttäen. Missään nimessä kotelosta ei uutta vastaavaa kuitenkaan saa. Olen menetelmän itse testannut ja olen tuloksiin erittäinkin tyytyväinen. Jos kotelossa on vain pieniä vaurioita niin restaurointia ei välttämättä kannata yrittää koska vaikutus jää vähäiseksi.

Kokeile toimenpidettä ensin jonkin arvottomamman pelin tai tuplakappaleen kotelolle. Pilalle menneistä koteloista en ota mitään vastuuta.

huonokuntoinen pahvinen pelikotelo
Periaate on yksinkertainen: kotelo asetetaan kosteana painon alle mahdollisimman pitkäksi aikaa (n. 2-3vko).

Aloita etsimällä paikka jossa voit antaa kotelon kuivua rauhassa. Tasainen, kova alusta jota et pariin viikkoon tarvitse. Leikkaa leivinpaperista valmiiksi 2 reilusti koteloa isompaa palasta ja etsi sopiva paino. Painona voi käyttää vaikka 88. kappaletta Super Power & Konsolipelaaja lehtiä ;) Mikä tahansa muukin kirja-/lehtipino käy. Alimmaiseksi kannattaa laittaa jokin kovakantinen kirja tai muu taipumaton levy jolloin koteloon ei pääse syntymään ryppyjä. Katso kuitenkin että alimmaiseksi ei jää mitään arvokasta kosteuden takia.

Tässä vaiheessa tarkista ettei kotelossa ole tarranjämiä, teipinpalasia tai muita töhryjä, Koita poistaa nämä varovasti.

Varmista että kotelo on tyhjä ja avaa molemmat päädyt kokonaan. Taittele kotelo littanaksi ja suorista kaikki luukkujen taitokset. Upota koko kotelo lämpimään veteen viideksi sekunniksi. Ole erittäin varovainen poistaessasi koteloa vedestä sillä märkä pahvi repeää todella helposti. Valuta ylimääräinen vesi pois ja aseta kotelo leivinpaperin päälle. Tässä vaiheessa varmista että kaikki läpät on suoristettu eikä taitoksia jää.

pahvinen pelikotelo huoltotyökalut
Aseta toinen leivinpaperi niin että kotelo jää näiden väliin. Voit myös laittaa leivinpaperin kotelon väliin jolla varmistat etteivät kotelonpuolikkaat tartu toisiinsa. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä eikä ainakaan itselläni tarttumista ole tapahtunut.

Aseta paino "kotelosämpylän" päälle ja katso että paino peittää koko kotelon. Mitä enemmän painoa, sen parempi. Anna kuivua rauhassa vähintään viikon ajan. Jos otat kotelon käyttöön vähänkin kosteana niin todennäköisesti vanhat rypyt palautuvat ajan myötä eli liian kauaa koteloa ei prässissä voi pitää.  

pahvinen pelikotelo korjaus
Itse pidin koteloa painon alla n. 2 viikkoa ja tuloksen näet kuvasta. Pieniä ryppyjä kyllä jää jos kotelossa oli pahoja taitoksia, mutta kokonaisuutena kotelo näyttää paljon paremmalta kuin ennen käsittelyä.

Klikkaa tästä iso ennen/jälkeen kuva.

pahvinen pelikotelo korjattuna