Sega Dreamcast laitteen purkaminen ( -> Laserin kalibrointi -> buuttiongelman huolto -> luukuntunnistin -> VMU paristo )

Tarvittavat työkalut: Pieni ristipäinen ruuvimeisseli

Suosittelen lukemaan koko oppaan läpi kunnolla ennen kuin edes aloitat, jotta ymmärrät mihin olet ryhtymässä!

Tässä ohjeessa olevia toimenpiteitä kokeilemalla saatat pahimmassa tapauksessa hajottaa koko laitteen korjauskelvottomaksi.

sega dreamcast konsoli
Poista ensin modeemi laitteen pohjasta (kuvassa vasemmalla irrotettuna) Modeemi irtoaa kiinnitysklipsua painamalla ja ulospäin vetämällä. Avaa 4 ruuvia laitteen pohjasta.

Varmista jo tässä vaiheessa että kaikki ruuvit tulevat talteen ja eri kohdissa irrotetut ruuvit eivät sekoitu keskenään.

sega dreamcast modeemin irrotus
Käännä laite ympäri ja poista kotelon yläosa. Nyt voit jatkaa laserin kalibrointiin, buuttiongelman huoltoon tai luukuntunnistimen huoltoon. sega dreamcast laser-lukija

Laserin kalibrointi

Tarvittavat työkalut:
Pieni talttapäinen ruuvari tai vastaava

Jos Dreamcast lukee GD-levyjä (alkup. Dreamcast levyjä) huonosti, palaa satunnaisesti päävalikkoon pelin ollessa käynnissä tai ei tunnista levyjä ollenkaan saattaa laserin kalibrointi olla ratkaisu.

Toimenpiteeseen ei kuitenkaan tule ryhtyä ellei laite ole lähes tai täysin pelikelvoton. Pahimmassa tapauksessa tuhoat koko laitteen! Muista siis: Älä korjaa sitä jos se ei ole rikki :)

Oma laitteeni pyöritti peliä ongelmitta n. 5-30min jonka jälkeen ilman mitään varoitusta palasi päävalikkoon ja aloitti levyn luvun alusta. Säätämisen jälkeen käynnistyvät pelit pyörivät katkeamatta mutta muutama peli ei käynnisty ollenkaan. Sanoisin että kannatti kuitenkin.

sega dreamcast laserin kalibrointi
Aloita pujottelemalla valko/musta/punainen johto pois pidikkeistään (ylempi kuva). Tämän jälkeen työnnä CD-lukija taka-asentoon (kun katsot laitetta edestä päin). Käytä mielellään kynää tai vastaavaa esinettä.

Nyt koko "cd-asema" lähtee irti nostamalla. Kumiosat ovat saattaneet liimaantua toisiinsä, pienellä heiluttelulla osa lähtee kyllä irti. Käännä osa ympäri kuvan osoittamalla tavalla ja aseta vaikka konsolin kuoren päälle.

sega dreamcast laserin kalibrointi 2
Leveän valkoisen kaapelin yläpuolella näet pienen potentiometrin jota kääntämällä lukunopeutta säädetään.

Kääntämällä myötäpäivään lisäät lukunopeutta, vastapäivään kääntämällä lukunopeus pienenee. Ennen kuin aloitat muista kohta josta lähdit liikkeelle ja aloita vaikka pienentämällä lukunopeutta. Potentiometriä ei tarvitse kääntää kuin 1/8 kierrosta kerrallaan tai vähemmän.

Joka kerta kun muutat lukunopeutta kokeile aseman toimivuus. Suosittelen kasaamaan laitteen kokonaan ruuvaamatta kuitenkaan kuoria kiinni. 

Itse säädin ja kokeilin n. 5 kertaa kunnes sopiva nopeus löytyi joten kärsivällisyyttä siis tarvitaan.

sega dreamcast laserin säätö

Buuttiongelman huolto

Käynnistääkö kone itsensä satunnaisesti uudestaan kesken pelin? Ongelman aiheuttaa huono kontakti virtalähteeseen ja tässä saattaa olla ratkaisu.

Aloita poistamalla 2 ruuvia jotka kuvassa merkitty nuolilla. Nyt koko virtalähteen (eli ruskea piirilevy osineen) tulisi irrota nostamalla, jälleen voi käyttää hieman voimaa mutta varovasti. Varo repimästä johtoa joka on kiinni toisen ruuvin vieressä, tämän voi toki irrottaakin mutta se ei ole välttämätöntä.

sega dreamcast boottivika
Aseta virtalähde konsolin viereen. sega dreamcast virtalähde

 

Etsi laitteesta kuvassa näkyvät 6 metallitappia. Ideana on parantaa kontaktia taivuttamalla tappeja.

Aseta peukalosi kaikkien kuuden tapin päälle ja työnnä niitä varovasti konsolin takareunaa kohti. Voit käyttää voimaa mutta varo kuitenkin taivuttamasta tappeja liikaa, niiden tulee edelleen osua virtalähteessä oleviin reikiin.

Kasaa laite ja testaa toimivuus, tarvittaessa toista toimenpide.

 

sega dreamcast boottiongelman ratkaisu

Luukuntunnistimen huolto

Jos pelit eivät tunnu käynnistyvän/laite palaa satunnaisesti käynnistysvalikkoon kesken pelin eikä ongelma ole kumpikaan yllä olevista saattaa syynä olla pölyinen luukkuvipu (kuvassa). Laite ei siis tunnista suljettua luukkua vaan olettaa sen olevan auki ja tästä syystä pysäyttää levyn.

Vipu löytyy laitteen takaosasta, CD-aseman vierestä. Puhdista vipu heiluttelemalla sitä ja voit myös yrittää puhaltamista.

sega dreamcast luukuntunnistin

 

Sega Dreamcast VMU muistikortin pariston vaihto

Tarvittavat työkalut: Pieni ristipäinen ruuvimeisseli

Paristojen vaihto Dreamcastin muistikorttiin ei mikään kovin kummallinen toimenpide ole. Tässä nyt ohje kuitenkin :)

Käännä kortti ympäri, poista ruuvi ja avaa luukku. Kortti tarvitsee 2kpl CR2032 paristoja. Asenna paristot koloon päällekkäin, tekstipuoli ylöspäin.