NES Ohjaimen puhdistus (-> kontaktipintojen puhdistus ->  näppäinmattojen puhdistus )

 

Tarvittavat työkalut:
Hammasharja tai vastaava
Pesuaine (Fairy tms.)

Ohjaimen sisällekin ja varsinkin saumakohtiin kerääntyy yllättävän paljon likaa. Voit  pestä ohjaimen etu- ja takakannen sekä nappulat lämpimällä vedellä, (astianpesu) saippualla ja pienellä harjalla  Ohjainten purku-ohjeisiin pääset "Ohjaimet" sivun linkeistä. Ennen harjaamista osia kannattaa liottaa saippuavedessa muutama minuutti, miksei kauemminkin. Itsellä oli niin kiire ottamaan kuvia että pienimpiin koloihin jäi vielä likaa :) Jos peset osat pesualtaassa niin varo etteivät pienimmät osat mene vahingossa viemäriin!

Kuivata osat hyvin ennen uudelleen kokoamista. Älä missään nimessä kastele piirilevyä tai johtoa!

Klikkaa kuvaa niin näet isomman ennen/jälkeen kuvan. Käytin esimerkkinä NES-ohjainta mutta toimenpiteen voi suorittaa mille ohjaimelle tahansa.

Myös GameBoy kuorien puhdistus onnistuu samaan tapaan.

 

nes peliohjaimen muoviosat

Kontaktipintojen puhdistus (/uusiminen)

Kontaktipinnat ovat pieniä tummia (ruskeita/mustia) alueita piirilevyssä joita kuvassa merkitty nuolilla. Samantyyppiset kontaktit on kaikissa vanhemmissa ohjaimissa (Kuvassa NES) Jos et löydä alueita niin aseta näppäinmatot kuten ne ohjain koottuna olisivat ja kontaktipintojen tulisi löytyä näppäinmattojen alta.

Kontaktipinnat puhdistetaan samaan tapaan kuin liittimetkin eli isopropanolilla tai elektroniikan yleispuhdistusaineella. Kasta vanupuikko puhdistusaineeseen ja hankaa kosketuspintoja. Huomaa että mustaa pinnoitetta ei tule poistaa, vain lika joka päältä mahdollisesti lähtee. Vaihda välinettä kunnes likaa ei enää irtoa.

Puhdista/kuivaa lopuksi pinnat ilman puhdistusainetta.

Jos ohjaimessa esiintyy tämänkin jälkeen kontaktihäiriöitä (mahdollista jos puhdistuksen jälkeen mustan kontaktipinnan alta pilkottaa vihreää piirilevyä), kontaktipinnat on mahdollista uusia kokonaan. Tähän tarvitset rautakaupoista, autojen varaosaliikkeistä jne. löytyvää sähköä johtavaa maalia. Peitä vanhat kontaktipinnat erittäin pientä sivellintä ja vakaata kättä käyttäen. Jos maalaat väärän kohdan tai maalia tulee liikaa niin sitä on mahdollista korjailla (raaputtamalla) jälkeenpäin maalin kuivuttua.

Jos maalaat väärän kohdan tai maalatut alueet vain hipaisevatkin toisiaan, ohjain ei välttämättä enää toimi oikein.

nes peliohjaimen kontaktipinnat

Vanhojen näppäinmattojen huolto

Kun tarvetta näppäinmattojen huoltoon tulee, matot ovat yleensä jo siinä kunnossa että ainut vaihtoehto on vaihtaa uudet tilalle. Kuvassa näet eron käytettyjen ja uusien näppäinmattojen välillä (matot ovat NES-ohjaimesta). Kun matoista alkaa irtoilla osia, huolto on jo liian myöhäistä.

Jos taas mielestäsi matot reagoivat vielä hyvin painalluksiin ja näyttävät eheiltä voit putsata ne ensin saippuavedessä hetken liottamalla ja tämän jälkeen vanupuikolla pyyhkien varsinkin mustat magneettiosat ristiohjaimen ja toimintanappien näppäinmatoista (merkitty kuvassa nuolilla). Ole varovainen sillä varsinkin vanhimmat matot repeävät helposti.

Tämä ei tuo mattoihin "napakkuutta" joka uusissa on mutta saattaa auttaa kontaktihäiriöihin. Paras huoltomenetelmä on yksinkertaisesti vaihtaa uudet näppäinmatot jos sellaisia on kyseiseen ohjaimeen saatavilla! 

nes ohjaimen näppäinmatot