Liittimien huolto | Ulkopinnan puhdistus | Paristomuistin vaihto

 

Pelikasetin liittimien puhdistus

Tarvittavat työkalut:
Gamebit avain
Puhdistusaine
Puhdistusväline

Jos pelit eivät käynnisty tai toimivat satunnaisesti niin ensimmäisenä kannattaa puhdistaa itse pelikasetti. Yleensä luullaan että kasetteihin puhaltelu auttaisi mutta tätä ei missään nimessä tule tehdä. Älä myöskään koita putsata liittimiä kädelläsi vai paidanhelmalla. Kosteus, rasva ja muu lika hapettavat liittimet toimintakunnottomiksi.

Syy miksi puhallus saattaa joskus tilapäisesti auttaa on puhalluksen synnyttämä kosteus liittimessä ja tämän aiheuttama hetkellinen virrankulun parantuminen. Kosteuden haihduttua palaat taas lähtöpisteeseen ja edistät samalla liittimen hapettumista. Harvemmin liittimissä on pois puhallettavissa olevaa likaa.

Kannattaa myös välttää kasetin turhaa säilytystä laitteen sisällä sillä tämä löystyttää laitteen liittimet. Liittimet on suunniteltu niin että ne "puristuvat" kiinni kasetin liittimeen ja kun kasettia tarpeeksi kauan pitää kiinnitettynä, pinnit löystyvät eli jäävät asentoon jossa kasetti on asennettuna eikä riittävän voimakasta kontaktia enää synny.

Käytän esimerkkinä NES-kasettia mutta saman toimenpiteen voi tehdä myös muille kasettipeleille. Lähes kaikkien kasettien avaamiseen tarvitset Gamebit avaimen, katso täältä mikä avain sopii mihinkin kasettiin.

Kasetin avaaminen ei itseasiassa ole välttämätöntä mutta kasetti avattuna homma hoituu kuitenkin tarkemmin ja helpommin.

Jos et liittimiä jostain syystä halua puhdistaa niin voit myös koittaa käyttää peliä jonkin huijauslaitteen (esim. Game Genie) tms. kautta. Näissä on yleensä niin kireät liittimet että huonokuntoisempikin peli lähtee käyntiin. 

Anna liittimien kuivua rauhassa, hyvin tuuletetussa paikassa ennen kuin yrität käynnistää peliä!

nes pelikasetti ja gamebit ruuvain
Posta ruuvit kasetin takaa (tai etupuolelta, esim. SNES) nes pelikasetti takaa
Kannen poistamalla saat itse liittimen näkyviin.  nintendo pelikasetti avattuna
 

Kasta puhdistusväline puhdistusaineeseen (tai levitä ainetta varovasti suoraan liittimelle) ja hankaa voimakkaasti liittimen kosketuspintojen metallipäällysteistä osaa (katso kuva). Kun puhdistusväline kerää tarpeeksi likaa, vaihda se ja toista. Tee tätä kunnes likaa ei enää irtoa.

Puhdista/kuivaa lopuksi koko liitin ilman puhdistusainetta kuivalla puikolla tai mielellään nukkaamattomalla liinalla.

Jos liitin ei kuitenkaan näytä puhdistuvan niin tarvitset hapettumien poistoon tarkoitettua ainetta tai voit koittaa poistaa hapettumia "kotikonstein". Hapettumat näkyvät puhtaassa liittimessä valoa vasten katsottuna "karheina" läntteinä.

Myös konsolin liittimen puhdistus on suositeltavaa ennen kuin kokeilet peliä!

 

pelikasetin liitinpinta

Avasin malliksi myös SNES kasetin..
snes pelikasetti avattuna
..ja Megadrive kasetin. megadrive pelikasetti avattuna

Ulkopintojen puhdistus

HUOM! Testaa aina käyttämääsi ainetta ensin pienelle alueelle vaikka kasetin taakse. Aineet saattavat vahingoittaa kasetin pintaa! ÄLÄ käytä alla olevia aineita kasetin etikettiin tai liittimiin, vain itse kasetin pintaan.

Tuttu tilanne? Muuten hyväkuntoiseen pelikasettiin on joku raapustanut nimikirjaimensa tussilla. Näiden poistoon voi kokeilla muutamaa eri tapaa.

Tussia voi koittaa liottaa esimerkiksi Zippo-bensalla tai Sinolilla. Levitä ainetta varovasti tussattuun kohtaan (vanupuikolla) ja anna vaikuttaa hetki (<1min). Pyyhi aine pois mielellään kankaisella liinalla samalla varovasti hangaten.

Voit koittaa myös hangata töhryjä hammastahnalla (!) tai jos haluat töhryn pois seurauksista välittämättä niin kokeile uuninpuhdistusainetta tai kynsilakanpoistoainetta. Kuulemma myös pyyhekumilla hankaaminen saattaa auttaa mutta tätä en ole itse kokeillut :)

pelikasetin ulkopinnan puhdistus

Pelikasetin paristomuistin vaihto

NES, SNES ja Megadrive pelikaseteissa käytetään CR2032 mallista nappiparistoa. Kuvassa on SNES kasetti mutta ainakin Megadrive ja NES paristopidikkeet ovat täsmälleen saman näköisiä. GameBoy pelikaseteissa on käytössä CR2025 paristo.

Pariston vaihdon voi suorittaa kahdella tapaa. Kiinnittämällä uuden pariston jo piirilevyssä olevaan pidikkeeseen tai kokonaan uuden juotoskorvallisen pariston asennus vanhan tilalle.

Ensimmäinen vaihtoehto on helpompi mutta epävarmempi eikä todellakaan siistin näköinen. Jälkimmäiseen tarvitset siis kolvin ja juotosjalallisen pariston.

Jos olet pelikasettisi pariston vaihtanut niin otappa yhteyttä. Itselläni ei ole tällä hetkellä välineitä kumpaankaan toimenpiteeseen.

Juotosjalallisia CR2032 paristoja myy suomessa mm. PartCo

pelikasetin paristomuistin vaihto