Täydellinen PS3 autopeli -projekti

Eräänä iltana kaverini kanssa tulevasta Gran Turismo 5 Playstation 3 -pelistä puhuttaessa keskustelu johti lopulta ratin ja tämän telineen hankkimiseen. Tässä jutussa siis seurataan täydellisen ajopelikokemuksen metsästystä.

Gran Turismo 5

Jos et vielä tiedä mikä Gran Turismo on niin todennäköisesti voit lopettaa jutun lukemisen tähän. GT5:stä on puhuttu jo vuosia, kaiken tähän asti nähdyn ja kuullun perusteella siitä tulee kaikkien aikojen paras autopeli. Pelistä julkaistiin demo-tyyppinen kokeiluversio (GT5 Prologue) jo muutama vuosi sitten ja jo se oli realistisin ja upein ajopeli mitä PS3:lla oli nähty.

Gran Turismo 5:ssä tulee olemaan yli 1000 autoa tavallisista kuluttaja-autoista aina Nascar-, ralli-, karting-, Formula 1 ja muiden kilpaluokkien malleihin. Ratoja ja niiden variaatioita on yhteensä yli 70, kahdessakymmenessä eri paikassa. GT5 on Playstation 3 yksinoikeuspeli joten valitettavasti sitä ei muilla konsoleilla tai PC:llä nähdä. GT5:n voi ennakkotilata esimerkiksi Amazon.co.uk:sta

Logitech G27 ratti

Ratin valinta oli melko simppeli homma. Melkein joka linkki johti lopulta johonkin Logitechin tuotteeseen ja malliston uusin tulokas on G27 joka korvaa vanhan ja todella suositun G25-mallin. G27 ja Logitechin malliston vanhemmat versiot ovat oikeastaan ainoita hyviä valintoja PlayStation 3 -ratiksi joten mitään muuta en tässä edes mainitse. G27:lle luvataan ainakin valmistajan verkkosivulla tukea lähes kaikkiin jo julkaistuihin PS3-peleihin. Logitech on myös aiemmin julkaissut Gran Turismo version ratistaan joten G27 ja GT5:n yhteensopivuus tuskin tulee olemaan ongelma. G27-ratista löytyy mm.

 • Dual-motor force feedback
 • 6-nopeuksinen vaihteisto
 • Vaihteen ilmoittavat LED-valot
 • Metalliset kaasu-, jarru- ja kytkin-polkimet
 • 16 ohjelmoitavaa näppäintä
 • 900 astetta kääntyvä ratti
 • Käsinommeltu nahkapinta
 • Yhteensopivuus Playseat-istuimen kanssa

Logitech G27 -rattia myy halvalla mm. PIXmania Suomi.

Playseats autopeli-istuin

Istuimen valinta tapahtui melko samalla tavalla kuin ratinkin. Googlen hakutulokset osoittavat lähes pelkästään Playseats:n tuotteisiin. Playseats autopelituolit on vartavasten suunniteltu yhteensopiviksi Logitechin rattien kanssa eli niissä on kiinnitysjärjestelmä joka takaa että mm. G27 ratti pysyy tukevasti paikoillaan. Polkimille on oma, säädettävä paikka ja istuin on säädettävissä pikkulapselle (120cm) tai isokokoiselle (220cm) aikuiselle. Playseats istuimissa on tukevassa teräskehikossa pehmustettu ja vinyylipäällysteinen rallityylinen tai valintasi mukaan F1-tyylinen istuin. Lisäosana on mahdollista hankkia teline vaihdekepille, säätökiskot penkin alle ja suojamatto kehikon alle. Itse valitsin Evolution-nimisen mallin joka on Playseatsin "perus"-malli autopeleille. Evolutionista löytyy mm:

 • Todella tukeva teräskehikko
 • Säädettävä ajo-istuin
 • Helppo säilyttää kokoontaittuvan rakenteen ansiosta
 • Täydellisesti yhteensopiva Logitechin G-sarjan rattien kanssa
 • Muut ratit sopivat adapterien avulla

Playseats tuotteita myy mm. PIXmania Suomi

Ostoslista

Tässä tilaamani tuotteet ja ostopaikat. Kokemuksia tuotteista tulee tämän jutun jatkoksi kunhan ne saapuvat.

Yhteishinta on aika suolainen 725€. Saa nähdä onko paketti hintansa arvoinen.

Playseats Evolution & Logitech G27 käyttöönotto ja testaus

Kaikki tavarat olivat perillä n. kahden viikon päästä tilauksesta. Itse penkki menee yllättävänkin pieneen laatikkoon mutta painon takia kantoapu saattaa olla tarpeen. Penkin kasaamisessa meni n. puolitoista tuntia. Penkin mukana tulevat ohjeet eivät ole mitenkään erikoisen yksityiskohtaiset ja pari kertaa jouduinkin hakemaan netistä apua. Eniten hankaluuksia aiheutti Seat Slider jonka asennus tulisi tapahtua jo aivan alkuvaiheessa, jos tätä ei heti ymmärrä niin purkutöitä on luvassa myöhemmin. Lisäksi en aivan ymmärtänyt laitoksen toimintaa ennen kuin katsoin laitteen koonneen käyttäjän ohjeen netistä.

Koottuna penkki vie reilusti tilaa joten ihan pieneen olohuoneeseen tämä ei sovi. Muuta valittamisen aihetta en sitten oikein keksikkään. Penkki tuntuu todella jämäkältä ja laadukkaalta. Logitechin ratin asennus oli todella helppoa sillä penkissä on valmiina ruuvinreiät ainakin Logitechin uusimmille malleille. Testipeleinä ovat toimineet GT5 Prologue, F1 2010 ja Dirt 2 joissa ratti on toiminut moitteetta. GT5 julkaisupäivä näyttää vihdoin lähestyvän aivan oikeasti ja nyt odottelu on entistä tuskallisempaa. Tässä vielä pari kuvaa (klikkaa isommaksi)

Playseats Evolution ja Logitech G27 ratti laatikossa Playseats Evolution osina Playseats Evolution ja Logitech G27 ratti pelivalmiina

Playseats Evolution koottuna

Osta Playseats Evolution pelituoli ja G27 ratti tästä