Ulkomailta tilaaminen | eBay | Paypal ohje | Paypal (ilman korttia) | Paypal vinkkejä

 

Huom! Maksukamu.com:sta löytyy päivitetty versio Paypal-ohjeesta sekä eBay-oppaasta.

Tilaaminen ulkomailta sekä Paypal-ohje ja eBay-ohje

Tässä ohjeessa on selvitetty lyhyesti toimituskuluja, maksutapoja ja tullin toimintaa liittyen nettitilauksiin ulkomailta. Sivulta löydät myös pikaohjeen jolla pääset alkuun eBay kaupanteossa. Lopusta löydät vielä sen kaikkein tärkeimmän jota ilman ainakin minun ostokseni olisivat suurimmaksi osaksi jääneet tekemättä eli Paypal oppaan. Kansainvälinen kaupankäynti edellyttää vahintään välttävää englannin kielen taitoa ja täysi-ikäisyyskään ei ole ainakaan haitaksi.

Toimituskulut & -tavat

Ulkomailta tilattaessa tulee ensin ottaa huomioon isommat toimituskulut kuin Suomen sisällä ja miettiä onko tilaaminen edes järkevää. Useimmiten on :) Toimituskulut ovat melko samantasoisia mistä päin maailmaa tahansa kun kyseessä on pienehkö paketti. Pienistä paketeista selviää yleensä 4-7 eurolla ja paketti tulee useimmiten suoraan kotiin toimitettuna.

Mitä itse olen ostoksia tehdessä huomannut on että esim. USA:sta ja Aasiasta pieniä paketteja voi saada todella edullisesti ja nopeasti toimitettuna. Yleisimmin paketit toimitetaan lentopostina (airmail) joka on melkein aina hinta/nopeus/turvallisuus-suhteeltaan paras vaihtoehto. Arvokkaampien pakettien kohdalla kannattaa harkita myös lähetystä vakuutettuna ja kirjattuna. Useat myyjät tarjoavat tällaisen vaihtoehdon lisämaksusta.

Eri toimitustavat ja kokonaiskulut kannattaa aina kysyä myyjältä ennen ostopäätöstä. Varsinkin isompien pakettien kohdalla kulut saattavat vaihdella paljonkin. Jotkut huutokauppamyyjät ja nettikaupat perivät pelkän toimitusmaksun mutta osa taas perii lisäksi käsittelymaksuja jotka joskus saattavat olla naurettavankin isoja summia.

Postikulut USA:sta - Postikulut Saksasta - Postikulut Suomessa - Ilmainen valuuttamuunnin 

Maksutavat

Luottokortti on aina luottokortti ja jos sellaisen satut omistamaan, hyvä niin. Luottokortilla voit maksaa ostoksesi lähes missä vain. Alla on selvitetty muita keinoja kun luottokorttia ei ole saatavilla.

Aina kannattaa ennen ostopäätöstä kysyä myyjältä mitkä maksutavat tämä hyväksyy ja peritäänkö jotain ylimääräisiä kuluja. Kaikkiin Euroja käyttäviin maihin onnistuu ilmainen EU-tilisiirto jos myyjä sellaisen hyväksyy. Ohjeet tähän löytyy nettipankkien ohje-sivulta. Käytännössä mitään muuta eroa ei tavalliseen Suomen sisäiseen tilisiirtoon ole kuin että maksu ohjataan käyttäen IBAN ja BIC (Swift) koodeja. Maksun siirtyminen kestää toiseen EU-maahan n. 3-5 arkipäivää.

€-maiden ulkopuolelle maksettaessa ehdottomasti kätevin tapa on Paypal. Asiasta lisää ja nopea tilinavaus-ohje alempana. Itse olen aina pyrkinyt käyttämään Paypalia vaikka ilmainen tilisiirto olisikin mahdollinen. Yksinkertaisesti sen helppouden ja nopeuden takia. Paypal on edelleen nettikauppojen ylivoimaisesti suosituin maksuvaihtoehto luottokortin jälkeen. Kilpailijoita on mm. Google Checkout, NoChex ja Neteller mutta todella harvoin myyjä hyväksyy vain jonkin muun maksutavan Paypalin sijasta.

Vanha kunnon "Rahat kirjeessä" tekniikkakin toimii edelleen ja jotkin huutokauppamyyjät sen hyväksyvätkin mutta en todellakaan tätä suosittele jos jokin yllä olevista vaihtoehdoista on mahdollinen.  

Tulli

USA:sta tai muualta EU Tullialueen ulkopuolelta ostaessa tulee ottaa huomioon myös arvonlisävero joka peritään kaikista yhteisarvoltaa (tavara + postikulut) yli 45.50 euron lähetyksistä. Näin siis kun kyseessä on esimerkiksi videopeli. Esimerkiksi kirjoilla on matalampi arvonlisävero. Tulli siis kirjoittaa laskun vain kun sen loppusumma on enemmän kuin 10€. Alle 45.50 euron lähetyksistä ei peritä veroa, tosin saatat joutua käymään tullin toimipisteessä todistamassa sisällön arvon. Yli 150 euron tilauksista peritään lisäksi muutaman prosentin luokkaa oleva Tullimaksu, tavaran laadusta riippuen. Kun saat hakuilmoituksen Tullilta niin ota mukaan kuitti (paperilla) josta näkyy selkeästi tavaran arvo ja henkilöllisyystodistus. Lisätietoa tullauksesta ja tuontirajoituksista saa tullin sivulta.

Netissä ja muuallakin liikkuu kaikennäköistä huhua miten tullia saadaan huijattua ja paketti perille ilman lisämaksuja. Esimerkiksi "Gift"-merkintä paketin päällä tuntuu olevan suosittu menetelmä mutta tällä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Myöskään todellisuutta matalamman arvon merkitseminen paketin päälle tai sisällön valehteleminen ei juurikaan vaikuta siihen meneekö paketti ohi tullin haravan. Sen olen huomannut että pienet paketit (postiluukusta mahtuvat tai pienemmät) harvemmin kiinnostavat tullia. Isot, EU:n ulkopuolelta tulevat paketit joutuu lähes poikkeuksetta tulliselvittämään ja todennäköisyys on kaikkein suurin kun paketti tulee USA:sta. Esimerkiksi Kiinasta lähetetyt paketit jäävät paljon harvemmin tulliin.

 

eBay-pikaohje

eBay on suomalaisen Huuto.netin kaltainen kansainvälinen nettihuutokauppa. Vuonna 1995 perustetussa palvelussa on tälläkin hetkellä miljoonia avoimia huutokauppakohteita joten mistään pikkuvirityksestä ei ole kyse. Muitakin vastaavanlaisia palveluita on mutta eBay on ylivoimaisesti suosituin. Valtavasta tavara- ja käyttäjämäärästä huolimatta palvelun toimivuus on lähes moitteetonta.

Sivuja löytyy pääsivun lisäksi lokalisoituna kymmenille eri kielille, linkit löytyvät eBay.com:n etusivun alalaidasta. Suurimmat eurooppalaiset sivut ovat Saksan eBay.de ja Englannin eBay.co.uk. Maksu- ja toimitustapoja on tällä sivulla jo käsitelty joten alla ohjeet miten aloitat kaupankäynnin eBayssä.

Suosittelen aivan ensimmäisenä huolellisesti tutustumaan eBay:n omaan ohjeistukseen joka löytyy täältä. Ota vielä ennen rekisteröitymistä huomioon että jos olet aikeissa myydä tavaraa palvelun kautta, joudut tunnistautumaan syöttämällä luottokorttisi tiedot. Jos haluat vain ostaa tavaraa, luottokorttitunnistusta ei tarvita ja voit aloittaa huutamisen heti kun olet luonut tilin. Kun kerran luot käyttäjätilin eBay palveluun, toimivat samat tunnukset kaikilla eBay:n maakohtaisillakin sivuilla. Tässä oppaassa käyttäjätunnus luodaan eBay.com sivustolla.

  1. Mene osoitteeseen http://www.ebay.com/  

  2. Paina linkkiä "register". Linkki löytyy etusivun ylälaidasta.

  3. Nyt rekisteröinti kysyy kaikki henkilötietosi. Valitse country kohdasta "See all countries..." josta voit valita Suomen. "State"-kohtaan voit syöttää maakuntasi nimen. Sähköpostikohtaan tulee syöttää toimiva, mielellään ei-ilmaisosoite. Käyttäjätunnus on ainut tieto joka sinusta julkisesti palvelussa tulee näkymään. Salasanan vieressä on kätevä mittari josta näet kuinka turvallinen salasanasi on. Koita käyttää satunnaisia kirjaimia, numeroita ja merkkejä. Valitse lopusta vielä "salainen kysymys" johon vastaamalla saat salasanasi jos se pääsee unohtumaan. Lue lopusta vielä käyttäjäehdot, syötä "verification code" ja paina continue.

  4. Seuraavaksi eBaystä lähetetään rekisteröimääsi sähköpostiosoitteeseen kuittausviesti jonka aktivointi-linkkiä painamalla saat tilisi aktivoitua.

  5. Valmista! Nyt pääset tutustumaan tiliisi painamalla pääsivulla "My eBay" linkkiä.

  6. Huutamisen voit aloittaa vaikka samantien mutta lue vähintään koko tämä sivu ja eBay:n ohjesivu ennen kaupanteon aloittamista. Suosittelen ensin kokeilemaan ostosten tekoa ja kokemuksen/palautteiden hankkimista hieman edullisemmilla kohteilla.

Huutaminen on varsin helppoa. Kohteita voi selailla joko kategorian mukaan tai haku-toimintoa käyttäen. Molemmat vaihtoehdot löytyvät etusivulla "Buy" linkkiä painamalla. Hakutoiminnossa on myös kätevä toiminto jolla saat valmiiksi suodatettua Suomeenkin lähettävät myyjät (Advanced search -> Items available to: Finland). Kuitenkin, jos kyseessä on harvinaisempi kohde eikä Suomeen toimitusta löydy niin kannattaa aina myös kysyä myyjältä toimituksesta vaikka Suomeen toimitusta ei kuvauksessa tarjottaisikaan. 

Kun kiinnostava kohde löytyy, tutki ensin kaikki myyjän ehdot huolellisesti, tutki tämän palautteet ja ota tämän jälkeen vielä yhteyttä myyjään ja kysele tarkemmin toimituksesta ym. eBay:ssä tarjousten tekeminen toimii siten että syötät kohteeseen maksimisumman mitä olet siitä valmis maksamaan ja palvelu aloittaa tarjouksen syöttämisen pienimmästä mahdollisesta summasta (eli hieman isompi summa kuin siihen asti tarjottu) ja korottaa tarjousta sitä mukaa kun muut huutajat asettavat omia tarjouksiaan aina maksimisummaan asti jonka olit syöttänyt. Muista että tarjouksesi on sitova ja jos huutosi on voittava kohteen sulkeutuessa olet voittosumman myös velvollinen maksamaan.

eBay:ssä on myös käytössä ns. "Buy it Now" kohteet jotka voi ostaa suoraan ilmoitetulla summalla ilman huutokilpailua. Edullisimmat kohteet myydään kuitenkin lähes poikkeuksetta perinteisinä huutokohteina.

Lisäohjeita löydät eBay:n ohjeista.

 

Paypal-pikaohje Visa Electronia tai luottokorttia käyttäville

Paypal on eräänlainen online-maksunvälityspalvelu jonka kautta saat siirrettyä rahaa lähes mihin päin maailmaa tahansa pelkän sähköpostiosoitteen perusteella. Paypal:n etuja ovat helppous, edullisuus, turvallisuus (vaikka tästä kyllä kuulee muitakin mielipiteitä) ja se että et tarvitse luottokorttia. Maksaminen on ilmaista mutta rahan vastaanottamisesta Paypal ottaa pienen välityspalkkien.

Paypal tilin voit siis avata myös tavallisella Visa Electron -pankkikortilla. Toki luottokortinkin rekisteröiminen onnistuu mutta Paypalin etuna on juuri se että luottokortitonkin voi maksaa ulkomaille. Ainakin Sampon, Nordean ja Osuuspankin Electron-kortit toimivat Paypalin kanssa. Myös OP:n kortti siis toimii nykyään. Jos käytät korttiasi netissä enemmänkin niin suosittelen ottamaan ylimääräisen tilin jota käytät pelkästään Paypal- ja muihin nettimaksuihin. Tällä tilillä pidät vain tarvittavan (pienen) määrän rahaa. Tämä siltä varalta jos kuitenkin kortin tiedot jostain vuotavat niin et menetä merkittäviä summia. Ainakin itse olen senverran vainoharhainen että käytän tätä tapaa vaikka koskaan ei ole mitään ongelmia tullutkaan. Jos et halua käyttää korttia ollenkaan niin siirry seuraavaan ohjeeseen. Kortin käyttämisen etuna on että aina maksaessa siirretään kortiltasi vain täsmälleen tarvittava summa ja näin itse Paypal-tilillä ei käytännössä tarvitse koskaan pitää ylimääräistä rahaa.

Paypal:n käyttö on erittäin turvallista kunhan käytät ostoksia tehdessäsi omaa järkeäsi. Älä tee ostoksia epäilyttävän näköisiltä nettisivuilta tai huonopalautteisilta huutokauppamyyjiltä. Älä kerro salasanaasi kenellekään, edes Paypal itse ei sitä sähköpostilla sinulta kysy IKINÄ. Vaihda salasanaa usein ja tyhjennä selaimesi välimuisti aina käytön jälkeen. Älä vastaa epäilyttävän näköisiin sähköposteihin tai seuraa linkkejä joiden kohteesta et ole varma. Liikkeellä on myös paljon todella aidon näköisiä valesähköposteja ja Paypal-sivuja joten ole tarkkana mihin salasanasi syötät.

Paypal:n hyväksyviä liikkeitä on pelkästään Paypal:n sivulla listattu kymmeniä tuhansia ja tämä on vain raapaisu pinnalta. Myöskin eBay nettihuutokaupassa lähes jokainen myyjä hyväksyy Paypal-maksun. Itse olen tehnyt satoja Paypal siirtoja ilman suurempia ongelmia.

Sitten tiliä avaamaan ->

  1. Hanki tili Samposta, Nordeasta tai Osuuspankista Visa Electron -kortilla varustettuna jos et sellaista vielä omista

  2. Nordean Electron -kortin verkko-ominaisuus pitää aktivoida verkkopankissa jotta maksuja pystyisi netissä suorittamaan, ilman aktivointia kortti ei Paypalin kanssa toimi. Lisätietoa Nordean nettisivulta. Sampon Electron ja tietääkseni myös Osuuspankin kortti toimivat ilman aktivointia.

  3. Mene osoitteeseen https://www.paypal.com/. Paypal sivun osoitteen alku on aina https://www.paypal.com/. Jos se on jotain muuta, olet valesivulla jolla koitetaan saada kalastettua salasanasi.

  4. Paina sivun ylälaidasta "Sign Up" linkkiä

  5. Valitse tiputusvalikosta "Finland" jos se ei ole jo valittuna ja haluamasi kieli (suomea ei valitettavasti ole valittavissa). Valitse tilityypiksi "Personal". Tämä on yleensä paras vaihtoehto peruskäyttäjälle mutta jos haluat myös vastaanottaa maksuja, valitse "Premier".

  6. Nyt voit syöttää henkilötietosi. Käytä toimivaan, mielellään EI-ilmaissähköpostiosoitetta. Kaikki yhteydenpito ja maksut tapahtuvat tämän sähköpostisoitteen kautta. "State" kohtaan voit syöttää maakuntasi nimen. Kännykkänumero tulee syöttää ilman ensimmäistä nollaa ja numeron eteen tulee lisätä 358

  7. Lue käyttöehdot ja hyväksy rekisteröinti painamalla "Agree and Create Account". Tilisi on nyt avattu.

  8. Seuraavalla sivulla voit valita haluatko käyttää "Top up" rahansiirtoa jossa rahat siirretään pankkitililtä Paypal-tilille tai kortti-siirtoa jossa rahat siiryvät kortiltasi Paypal:n kautta vastaanottajalle. "Top Up"-vaihtoehto on selitetty alempana. Voit täyttää korttisi tiedot heti mutta suosittelen kuitenkin että jätät tässä kohtaa tämän kohdan väliin painamalla "Go to my account"-linkkiä sivun alalaidasta. Päästyäsi Paypal tilillesi etsi "Confirm email address"-linkki sivun oikeassa laidassa olevalta "To do"-listalta ja paina sitä. Tämä lähettää sähköpostiisi viestin jossa on linkki jota painamalla tilisi aktivoituu. Painettuasi sähköpostiin tullutta linkkiä, sinulta kysytään tilisi salasanaa ja tämän jälkeen vielä turvakysymyksiä salasanan unohtumisen varalle.

  9. Aktivoinnin jälkeen voit syöttää tili- ja korttitiedot. Syöta ensin tilitiedot painamalla Profile -> Add/Edit Bank Account. Voit valita joko "Checking" tai "Savings" tilityypin, tällä ei tietääkseni ole mitään merkitystä. Tilinumerokohtaan (Account Number) tulee syöttää korttiin liitetyn tilin tilinumero kokonaisuudessaan ilman väliviivoja tai välejä. Muiden kohtien tulisi olla melko itsestäänselviä

  10. Tallenna tiedot painamalla lopuksi "Add bank account"

  11. Tämän jälkeen voit syöttää korttisi tiedot painamalla Profile -> Add/Edit Credit Card" linkkiä.

  12. Jos olet syöttämässä Electron -kortin tietoja niin valitse korttityypiksi "Visa". Card Number kohtaan tulee kortin etupuolella oleva 16-numeroinen luku ilman välejä. Expiration Date kohtaan tulee kortin viimeinen käyttöpäivä joka löytyy myöskin kortista. Card Verification Number löytyy kortin takaa, syötä luvun 3 viimeistä numeroa. Paina "Help finding your Card Verification Number" linkkiä jos et löydä numerosarjaa. Syötä vielä laskutusosoite.

  13. Varmenna tili painamalla "To do" listalta "Link and confirm my debit or credit card"-linkkiä. En ole varma miltä avautuva sivu nykyään näyttää mutta siellä pitäisi olla "Start process to confirm your card"-linkki jota painamalla varmistus alkaa.

  14. Tililtäsi veloitetaan nyt pieni summa (<$2). Kun rahat siirtyvät tililtäsi (kestään. 3-5 arkipäivää), näet tiliotteesta kyseisen tapahtuman kohdalta nelinumeroisen koodin. Koodin voit syöttää "Complete debit or credit card verification" kohdasta. Kyseinen linkki pitäisi jälleen löytyä "To Do"-listalta.

  15. Jos tiliotteessa ei koodia näy niin soitto luottokuntaan ja kysy Paypal koodia niin todennäköisesti ymmärtävät heti mistä on kysymys.

  16. Valmista! Paypal tilille ei tarvitse erikseen siirtää rahaa vaan maksut kulkevat suoraan pankkitililtäsi. Kokeile ensin ostoksia pienemmillä summilla ja tee isompia hankintoja vasta  kun käyttö alkaa sujua ja olet tehnyt muutamia onnistuneita kauppoja.

  17. Lue vielä Paypal vinkkejä kohta ennen kuin alat tekemään kauppoja.

Kannattaa lukea vielä Paypal:n sivulta tarkempia käyttö- ja turvallisuusohjeita. Itse maksaminen on erittäin helppoa. Yleensä myyjä lähettää sinulle sähköpostilla laskun jonka kautta maksu onnistuu. eBaystä ostettaessa maksu onnistuu huudon päätyttyä myös suoraan kohteessa olevaa linkkiä seuraamalla.

Paypal-pikaohje ainoastaan pankkitiliä käyttäville

Jos olet aloitteleva Paypal-käyttäjä niin luethan ensin koko tämän sivun ohjeet ja varsinkin yllä olevan yleisohjeen Paypalista. Teksti sisältää tietoa turvallisuudesta ja paljon yleistietoa joka selventää tätä ohjetta.

Paypalin uusimpia ominaisuuksia on "Top Up" -siirto joka tarkoittaa yksinkertaisesti rahan siirtämistä suomalaiselta pankkitililtä Paypal-tilille. Tämä on siis loistava uutinen niille jotka eivät halua tai voi käyttää korttia maksamiseen. TopUp:n hyödyksi voidaan laskea myös entistä parempi turvallisuus koska kortin tietoja ei tarvitse missään vaiheessa syöttää nettiin.

Jos sinulla ei vielä ole Paypal tiliä niin seuraa yllä olevaa ohjetta kohtaan 8. asti. Kun olet saanut tilin avattua voit välittömästi siirtää Paypal-tilillesi rahaa, kortin lisäys- ja varmistusvaihetta ei siis TopUp-ominaisuutta käytettäessä tarvitse tehdä. En ole TopUp ominaisuutta itse käyttänyt mutta ilmeisesti edes pankkitilin tietoja ei Paypaliin tarvitse syöttää.

Kirjauduttuasi Paypal-tilille "My Account" -sivun ylälaidasta löytyy "Top Up Account" -linkki jota painamalla saat näkyville tilitiedot johon rahat tulee siirtää. Näillä tiedoilla rahat siis siirretään vain omalle Paypal-tilille. Kun rahat ovat siirtyneet, voit maksaa ostoksesi Paypal-tililtäsi myyjän Paypal-tilille.

Sivulta saat tarvittavat tiedot tilisiirtoa varten eli maksun saajan (Beneficiary Name), tilinumeron ja henkilökohtaisen siirtotunnisteen (Transfer ID) joka syötetään pankissa viesti-kohtaan. Kannattaa kopioida (Kopioi-Liitä) tiedot nettipankkiin jotta ne tulevat varmasti oikein, jos siirtotunnisteessa on yksikin merkki väärin niin maksu ei välttämättä tule perille. Maksun määrän päätät siis itse ja maksu lähetetään suomalaisesta pankista aina euromääräisenä. Jos olet tekemässä kauppoja esimerkiksi dollareissa niin joudut itse laskemaan kuinka paljon euroja sinun tulee Paypaliin siirtää. Kannattaa aina siirtää muutama prosentti ylimääräistä koska valuuttakurssit muuttuvat päivittäin ja summa muutetaan dollareiksi Paypalin omalla (huonolla) kurssilla. Tietenkin voit siirtää myös isomman summan kerralla tulevia kauppoja varten jos summan pitäminen tyhjänpanttina Paypal-tilillä ei haittaa. Hyvä ja ilmainen valuuttamuunnin ajankohtaisilla kursseilla on esimerkiksi XE.com.

Huomaathan että tilisiirto tulee tehdä pankkitililtä jonka omistajan nimi on sama kuin Paypal-tilillä, maksu ei muuten onnistu. Onnistunut maksu siirtyy Paypal-tilille 1-3 arkipäivän kuluessa ja Paypal ei veloita tästä siirrosta mitään. Kun rahat näkyvät Paypal-tililläsi voit suorittaa maksun myyjälle normaalisti eli yleensä heti oston jälkeen syöttämällä tietosi avautuvalle Paypal-maksusivulle tai klikkaamalla sähköpostiisi tulleesta laskusta Paypal-maksu linkkiä. Valitettavasti Paypalin härskiltä kurssimuutokselta ei voi välttyä TopUp-ominaisuutta käyttäessä jos maksu tapahtuu muuhun kuin euromaahan toisin kuin korttia käyttäessä. Paypalin oletusvaluutta olisi siis syytä jättää Euroiksi.

 

Ohje Paypal-valuuttamuutokseen ja eri valuuttabalanssien lisäämiseen

Paypal:ssa on nykyään mahdollista valita suorittaako kortin kautta menevätvaluuttamuunnokset paikallinen pankki tai Paypal itse. Paypal itse käyttää riistokursseja joilla ostaja maksaa aina hiukan ylimääräistä. Paikallinen pankki taas käyttää valuuttamuunnokseen senhetkistä oikeaa kurssia. Oletuksena tietenkin käytetään Paypal:n kursseja, tässä vielä ohje miten vaihdat kurssin muutostapaa. Muutoksen voit tehdä vasta kun olet onnistuneesti syöttänyt ja varmistanut maksukortin tiedot Paypaliin.

Mene Paypal tilillesi ja klikkaile My Account -> Profile -> Recurring Payments -> Edit Funding Options -> Conversion Options. Valitse vaihtoehto "Bill me in the currency listed on the seller's invoice." ja klikkaa Submit. Tästä eteenpäin saat Paypal kuitit alkuperäisellä valuutalla ja maksut menevät tililtäsi euromääräisenä kuten ennenkin mutta valuuttamuunnoksen hoitaa nyt pankki sinulle suotuisammalla kurssilla.

Olen saanut muutamia palautteita että "Conversion Options"-linkkiä ei omalta sivulta löydy. Paypalin mukaan tämä johtuu siitä että heidän järjestelmänsä eivät tunnista kortin oletusvaluuttaa. Ota tässä tapauksessa yhteyttä Paypal-asiakaspalveluun.

Paypal-tilin balanssi on suomesta rekisteröityvillä oletuksena euromääräinen, tällä ei ole juuri merkitystä jos teet yllä mainitun muutoksen. Paypal astuu huonoine kursseineen väliin vain kun Paypal-balanssiisi jostain siirtyy varoja (esim. maksun palautus tms.). Jos haluat niin voit lisätä Paypaliin erilliset balanssit kaikille käyttämillesi valuutoille jolloin Paypal ei valuutanvaihtoja tee kun tilillesi siirtyy rahaa. Muutoksen voi tehdä klikkailemalla Paypal-tilillä Profile -> Currency Balances. Tämän jälkeen valitse listalta haluamasi valuutta ja paina Add Currency. Jos olet varma että et tule Top Up-ominaisuutta käyttämään niin kannattaa myös vaihtaa oletusvaluutaksi se valuutta jolla tulet eniten kauppaa käymään.

Ohje rahan siirtoon Paypal-tililtä pankkitilille

Jos Paypal-tilille on jostain syystä kertynyt varoja jotka haluat ottaa muuhun käyttöön niin siirto omalle pankkitilille on mahdollista. Tämä tapahtuu painamalla "Withdraw" -linkkiä My Account sivun ylälaidasta. Paina avautuvalta sivulta "Withdraw funds to your bank account" -linkkiä. Seuraavalta sivulta näet Paypal-tilläsi vapaana olevan rahamäärän jonka alle voit syöttää summan jonka haluat siirtää. Kolmannessa kohdassa näet pankkitilisi jonka pitäisi tulla näkyviin automaattisesti koska olet sen jo tämän ohjesivun aiemmissa kohdissa Paypaliin syöttänyt.

Siirto kestää 5-7 arkipäivää ja minimisumma jonka voit siirtää on 10€/$. Jos siirtosumma on yli 100€ niin siirrosta ei peritä mitään kuluja, jos taas summa on alle 100€ niin Paypal ottaa 1€:n palkkion.

Jouduin huijatuksi!

Jos kaikesta huolimatta pahin tapahtuu eli et maksamaasi tuotetta saa tai se ei vastaa sinulle kuvailtua niin Paypalin kautta on varsin helppoa riitauttaa (dispute) kauppa. Ennen tätä tietenkin kannattaa kaikin mahdollisin keinoin yrittää selvittää asia suoraan myyjän kanssa. Kaikki Paypal-maksuja koskevat valitukset eBay-kauppoja lukuunottamatta tehdään oman Paypal sivun kautta. Koska valituksen jättämiseksi Englannin kielen taito on välttämätön, ohjaan tässä vain oikeaan aloituspaikkaan. Valituksen voi jättää aikaisintaan 45 päivää maksun lähetyksen jälkeen, tällä varmistetaan että vika ei ole hitaassa postinkulussa. Valituksen voi jättää kirjautumalla Paypal sivulle ja klikkailemalla Resolution Center -> Report a Problem -> Report a transaction problem. Seuraavat sivut käsittelevät ongelmaa tarkemmin ja tästä eteenpäin selviää perusenglannilla ja tarvittaessa sanakirjalla. Valituksen jättämisen jälkeen Paypal koittaa vielä selvittää ongelmaa myyjän kanssa ja jos tulosta ei synny riitautus on muutettava korvausvaatimukseksi (claim) 20 päivän kuluessa.

eBay kaupoista voi tehdä valituksen kirjautumalla My eBay-sivulle ja klikkailemalla Help -> Resolution Center. Avautuvalla sivulla sinulta kysytään tarkempia tietoja kaupasta