Videojärjestelmät

Lyhenne Lyhenne mistä Tarkoittaa
PAL (50Hz) Phase Alternating Line TV-Standardi joka on käytössä mm. Läntisessä Euroopassa (Suomi), Australiassa ja Isossa-Britanniassa.
NTSC (60Hz) National Television System Committee TV-Standardi joka on käytössä mm. Amerikassa, Kanadassa ja Japanissa
SECAM (50Hz) Sequential Color a Memoire Harvinaisempi TV-Standardi joka on käytössä mm Itäisessä Euroopassa ja Ranskassa.
 
Suomessa on siis käytössä PAL-standardi. Toinen yleinen standardi eli NTSC ei toimi suoraan PAL:n kanssa. Varmista siis aina pelin versio ennen ostamista.

NTSC-pelin hankkimiseen voi kuitenkin olla moniakin syitä. Ensinnäkin NTSC-pelit täyttävät koko TV-ruudun kun PAL-pelit jättävät ylä- ja alalaitaan useiden senttien mustan palkin. Lisäksi NTSC-pelien virkistystaajuus on suurempi jolloin pelit pyörivät sulavammin. Suurin syy hankkia NTSC-peli on kuitenkin se että suurta osaa peleistä ei koskaan käännetty PAL:ksi.

Jottei homma menisi liian helpoksi, on peleissä lisäksi aluelukituksia jottei eri alueiden pelejä voisi pelata kuin niille tarkoitetuilla laitteilla. Lukitukset pystyy kuitenkin ohittamaan melko helposti erilaisilla lisälaitteilla (esim. Action Replay) tai laitteen modauksilla. Tämän lisäksi tarvitset television joka pystyy näyttämään vierasta standardia ja oikeanlaisen TV-piuhan. Toinen vaihtoehto on hankkia aito USA/Japani pelikone jolloin tarvitset modauksen sijaan ns. Stepdown -muuntajan jolla koneen saa toimimaan suomalaisella jännitteellä.

Vaikka USA:ssa ja Japanissa onkin käytössä sama TV-standardi on itse pelikasetti/levy ja pelin pakkaus hyvinkin erinäköinen. USA ja EURO-pelit taas ovat hyvinkin samannäköisiä ja yleensä ne erottaakin vain, kasetin ulkomuodosta, merkitystä aluekoodista tai pakkauksessa olevasta laitteen nimestä (esim. MegaDrive (Euro) / Genesis (USA)). Useista Euro-peleistä on lisäksi monia erilaisia versioita eri kielialueille. Keräilijän kannalta varsin hankala juttu. Itse ainakin pyrin hankkimaan peleistäni Suomessa julkaistun version mutta tämä rupeaa olemaan varsinkin vanhimpien pelien kohdalla todella vaikeaa.

Jos siis omistat suomesta ostetun laitteen ja haluat peliesi toimivat suoraan ilman minkäänlaista säätöä niin osta vain PAL-alueen pelejä.

Apua Sega pelin version tunnistamiseen ja selitykset Nintendo pelien aluekoodeille (EEC, SCN...) löydät täältä.